ØJENBETÆNDELSE

Hvad er øjenbetændelse?
Øjenbetændelse er en irritationstilstand i det ene eller i begge øjne, hvor øjets slimhinder bliver røde og hæver lidt. Der dannes slim, som kan være hvidt, vandigt eller gult. Det lægger sig i øjenkrogen og kan klistre øjet sammen om morgenen. Man føler irritationen som grus og måske lidt kløe i øjet, og på grund af slimen kan synet blive lidt uklart.
Øjenbetændelse kan skyldes virus, og lettere grader af øjenbetændelse følger næsten altid med en forkølelse. Den kan også skyldes bakterier. Så bliver det hvide i øjet også lidt rødt og slimen er gul.
Men øjenbetændelse kan også skyldes allergi, irritation fra for eksempel røg, kraftig blæst, solskin eller bare det, at man har gnedet øjne, fordi man var træt.

Øjenbetændelse med bakterier
Det er den bakterielle øjenbetændelse hos børn, som man skal være opmærksom på. Det er den betændelse med de gule slimklatter i øjet og røde øjne.
Øjet er en slags kamera, hvor lyset kommer ind igennem pupillen, der fungerer som en blænde. Øjet ligger godt beskyttet i øjenhulen, bag solide knogler. Fortil er øjet beklædt med en meget tynd slimhinde, som hele tiden skal holdes våd af tårer. Hvis bakterier angriber den sarte slimhinde og giver øjenbetændelse, kan der være en lille risiko for dyberegående betændelse.
Og denne form for øjenbetændelse er meget smitsom. Derfor bør denne betændelse behandles.

Hvordan behandles øjenbetændelse med bakterier?
Man bør kontakte sin læge og få enten nogle øjendråber eller en øjensalve med antibiotikum, som skal anvendes i ca. fem dage.
Det gøres lettest, når barnet ligger ned. Det nederste øjenlåg trækkes nedad, og der dryppes en dråbe i, mere er der alligevel ikke plads til. Når barnet blinker med øjnene fordeles øjendråben over det hele.
Betændelsen spreder sig let til begge øjne. Derfor skal begge øjne dryppes, selv om det endnu kun er det ene øje, der ser betændt ud. Endvidere skal man vaske hænder, når man har rørt ved barnets øjne.
Øjendråberne kan godt give en grim smag i munden, fordi de forsvinder gennem tårekanalen, ned i næse og mund.
Nogle synes, det er lettere med øjensalve, hvor der trykkes en stribe salve ud langs nederste øjenlågskant, hvor man på samme måde trækker ned i øjenlåget.
Når barnet har fået øjendråber i et døgn, regner man med, at betændelsen ikke smitter mere.

Øjenmidler har begrænset holdbarhed
Øjendråber og øjensalve kan kun holde sig bakteriefri i en måned, så på det tidspunkt skal de smides væk. Hvis de gemmes og bruges næste gang, der er øjenbetændelse i familien, er der risiko for at dryppe bakterier ned i øjnene, og det er jo ikke hensigtsmæssigt.
Altså smid øjendråberne eller øjensalven væk, når der er gået en måned.

Gode råd

  • Øjenbetændelse er smitsomt, og børn i daginstitution bliver let smittet af hinanden. Derfor er der en regel som siger, at ved øjenbetændelse med gult pus, og hvor det hvide i øjet er lidt rødt (bakterieangreb), må barnet først komme i institution, når det har været behandlet med antibiotika øjendråber eller øjensalve i et døgn. Hvis betændelsen kun er med klart sekret (virusangreb), kan barnet godt modtages i institution. Virusinfektionen vil gå over af sig selv.
  • Man kan selv prøve at fjerne betændelsen med kogt vand (lunkent) eller sterile saltvandsdråber, som købes på apoteket. Hvis det ikke hjælper, der er gule klatter, og det hvide i øjet bliver mere rødt, så skal lægen kontaktes.