FORKØLELSE OG BØRN

Feber, snottede næser og ørepine, som især optræder om natten, er meget almindeligt blandt børn i før- skolealderen. Sygdommen starter oftest som en virusinfektion med klart snot, men efter nogle dage bliver snottet gult som et tegn på, at bakterier har sat sig fast i næsen og bidrager til symptomerne.. Der kan komme en reaktion fra trommehinden, som bliver lidt rød og giver ørepine. Dette skyldes, at slimhinderne i næse og svælg hæver ved en forkølelse. Trompetrøret, der forbinder svælget med mellemøret, bliver derved stoppet, så væske bliver lukket inde bagved trommehinden. Hvis bakterierne sætter sig fast her, får man betændelse i mellemøret, som ofte giver dunkende ørepine, som også er tilstede om dagen.

De fleste børn kan selv bekæmpe en forkølelse med lettere mellemørebetændelse, og der er kun behov for penicillin, hvis smerterne er kraftige, temperaturen er høj, eller barnet ikke får det bedre i løbet af en til to dage.I så fald bør man søge læge.

Gode råd

  • Et par bøger under hovedgærdet på sengen, så den hælder ca. 10 grader. Dette vil få slimen fra næse-svælg til at løbe ned i mavesækken, hvor den bliver uskadeliggjort. Ellers bliver slimen liggende i svælget og generer. Endvidere dannes der ikke så meget sekret, når hovedet ligger højt. Et simpelt middel, som hjælper på øresmerter.
  • Næsen må helst ikke være tilstoppet, idet komplikationer fra ører hermed lettere opstår. Dette kan hindres ved hos børn under to år at dryppe med saltvandsdråber og suge sekretet ud af næseborene med en gummiballon med en helt blød spids, (begge dele kan købes på apoteket). Hos børn over to år kan der desuden anvendes næsedråber, som får slimhinden til at trække sig sammen. Dråberne fås i håndkøb og må ikke anvendes i mere end syv dage, idet de ved længere tids anvendelse kan skade slimhinden.
  • Der skal gives ekstra væske på grund af feberen, gerne saftevand eller almindeligt vand. Mælk kan også bruges. Det gør ikke noget, at barnet ikke spiser fast mad i et par dage.
  • Klæd barnet af, hvis temperaturen er høj, dvs. over 39 grader. Det skal måske kun have et dynebetræk over sig i stedet for dyne.

80 sygedage om året
Hos børn i førskolealderen er der mange infektionssygdomme. Modstandskraften mod sygdomme (immunapparatet) er først helt udviklet ved seks års alderen. Børnene smittes lettere, og de har sværere ved at bekæmpe infektionerne. Ophold i daginstitution gør også børnene meget udsatte for smitte. Rygning i hjemmet irriterer næseslimhinden og er med til at give forkølelse og mellemørebetændelse. Dette er en del af forklaringen på de mange infektionssygdomme i førskolealderen.
I alderen 0-4 år har de i gennemsnit 80 sygedage om året, heri medregnet de dage, hvor barnet kun er lettere forkølet. I 24 dage af de 80 er barnet ude af stand til at lege normalt. Hver sygdomsperiode varer i gennemsnit syv dage.
De almindeligste symptomer hos de syge børn er feber, snue hoste eller ondt et eller andet sted.